mandag den 7. november 2011

Guldets momentum fortsætter

Jeg har ikke som sådan noget at tilføje andet end køb guld eller sølvrelaterede aktiver. Dvs. køb når de er på tilbud. Vær sindssygt grådig når de får uberettiget tæv, som da sølvet i tirsdags var nede i 32,15, hvilket er en spids under maj-bunden i 32,3 og guldet gik til 1680, som også har ageret top nogle gange. Her skulle man være grådig og købe med arme og ben. Spørgsmålet er nu hvornår man skal panikke og gå ud af sine positioner.
Gary forventer, at guldet kan blive ved til lidt over 2000, og at vi vil ramme 2000 i december på et tidspunkt (læs på gratis-bloggen her). Her vil vi få en lille korrektion og vi vil så teste samme niveau igen i starten af 2012. Han er jo også af den overbevisning af mineaktierne (PM) vil stige massivt i de næste 3-4 måneder, så det er nok også værd at holde et vågent øje med dem.
Trader Dan er ovenud tilfred med gold bugs indeksets (HUI) udvikling, og det kan jeg godt forstå. Siden tirsdag morgen (EST-time) er indekset steget fra 540 til 609,42 - dvs. næsten 13 pct. på et indeks på under en uge. Han bliver også ved med at pointere, at gold bugs indekset outperformer S&P-indekset, hvilket tolkes rigtig positivt for guldmineaktierne (læs mere her).
Ellers har den seneste uges store samtaleemne i PM-land været MF Globals konkurs. MF Global var en stor råvarebroker, og der har været tale om, at en masse kunder har mistet deres indestående, da MF Global har tabt kundernes penge. Så vidt jeg kan forstå har de satset på græske statsobligationer og hedget med CDS'er (forsikret den positionen mod default). Men de græske statsobligationer blev jo kun nedskrevet, så CDS'erne bliver ikke udnyttet. Alle disse problemer skabte også frygt for hvordan alle kundernes positioner skulle cleares, men indtil videre ser det ud til at være gået smertefrit, råvarerne handler i hvert fald højere. Fra konspirationshjørnet kommer selvfølgelig at bossen som fik MF Global ned med nakken har tidligere været ansat hos Goldman Sachs så nogle venter, at det er Goldman Sachs eller måske JPMorgan som står på lur for at snuppe selskabet for en slik.
Nu vi er i det hjørne med konspirationerne, så har jeg hele tiden været af den opfattelse, at når USA (dollaren eller statsobligationerne) var allermest på røven, så vil der dukke en krig op eller noget andet som kunne flytte fokus og penge fra råvarer og aktier til dollaren og statsobligationerne. Dollaren er ikke overdrevet presset, men hvis og når den bliver, så bliver det spændende at se hvilke ting der kan hives op af hatten for at flytte fokus herpå. I den seneste tid har et håbløst Europa klaret ærterne helt uden en krig (dvs. Libyen-krigen sluttede jo først 1. november), men på et tidspunkt kan det jo være, at det ikke er nok. Når og hvis dollaren ryger igennem 72-73 så skal man være opmærksom på de geopolitiske forhold.
Hvis man vil se, hvor vi kan ende, hvis dollaren eller euroen for den sags skyld bukker helt under af presset fra seddelpressen, så er her en god gennemgang af de 10 værste periode med hyperinflation. Hyperinflation er karakterisret ved inflation på over 50 pct. i en måned.

Hvornår siger Emma Gad, at jeg skal forlade festen?
Der er et væld af interviews på King World News, og de er jo alle med gold bugs, men de har alle været i gamet i lang tid, så de må have noget at have deres spådomme i.
James Turk tror, at sølvet kan være på vej til 60-75 dollar, og når sølvet først tager 43 dollar ud, så vil det være ligesom en raket og ligne perioden vi havde tidligere i år (læs her). John Hathaway siger, at dem som var entusiastiske da guldet var over 1900 er ikke til at få øje på nu. Det betyder, at mange penge er på sidelinjerne og det er fantastisk. Yderligere siger han også, at minerne tjener gode penge, og at analytikerne må have drukket af natpotten hvis de bruger guldpriser på 1000 dollar til at beregne Newmonts fremtidige pris på 56 dollar, når aktien i dag koster 72 dollar. Han mener kursmålet burde hedde 200 dollar for Newmont ved en guldpris på 1700 (læs her). Rick Rule fra Sprott underbygger hysteriet med at sige, at diskrepansen i mellem mineaktierne og guld og sølvpriserne vil blive indsnævret og at der kun har været to gange i de sidste ti år at forholdet har været så skævt og det var 2001 og 2008 (læs her). Steven Loeb pointerer, at Goldman Sachs ser kobber som en sjælden ressource og at dette vil lægge yderligere købspres på guldet (læs her). Han fortsætter i denne artikel med at sige, at sølvet kan fortsætte til 100 dollar og guldet til 2000, idet alle investorerne tror på QE3 og udsigten til høj inflation. Guld er den eneste safe haven og sølvet vil blandt andet blive understøttet af solpanel-industrien som allerede aftager 11 pct. af sølvproduktionen. Robin Griffiths tror, at sølv kan stige 10-20 gange fra nuværende niveauer, men modsat mange andre tror han på en periode med dollarstyrkelse, hvor han forventer at 75 holder (dollar-indekset) og at dollaren kan gå hele vejen til den høje ende af 90'erne, hvis først 81 bliver brudt.

Hvad siger graferne?
Sølvet stødte mod flere fibonacci-modstande i området 35,2-35,35 og toppede senest her i 35,65. Derfor vil disse niveauer i første omgang danne modstand, hvis de bliver taget så vil næste modstand nok være 37 og 39. På den korte bane bliver 35 og toppen af den halve trendkanal første modstand.
Guldet klarer sig også godt og er nu tæt på 1800 og dermed over 50 dages MA i 1730 og lang langt fra 200 dages MA. Det ser du til, at der kan være lidt modstand her i 1800 og at vi måske kan få lidt konsolidering før vi bryder igennem, men udviklingen indtil nu tyder stærkt på at niveauet bliver brudt inden alt for længe.
GDX (gold miners) har klaret sig rigtig godt og vi er nu over både 50 og 200 dages MA, hvilket øjensynligt har lokket endnu flere købere til. Læg også mærke til dagens volumen som er ganske pæn. Det man gerne vil se nu, er at de glidende gennemsnit (ca. 58,2 og 59,5) holder og i hvert fald den lange trendkanal.
Vestas er og bliver hele Danmarks aktiekæledække. Dette selvom jeg kan forestille mig mange Vestas-aktionærer gerne så Ditlev Engel som adm. direktør for Siemens Wind Power. Vestas aflægger regnskab onsdag (mener det er onsdag), og her venter man at triple-15-målene vil blive nedjusteret. Dette kan måske give et løft til Vestas-aktien, idet markedet får nogle mere realistiske mål end de nuværende. Hvis man kigger på grafen har jeg svært ved at sige noget positivt om den, ud over at den er over den blå faldende trendkanal. Hvis jeg skulle købe, ville jeg nok vente på regnskabet og hvis der bliver solgt hårdt ud lige efter åbningen og man så kan se en vending, så købe dér. Men ærlig talt ville jeg nok helst undlade at købe.
Carlsberg-grafen ser noget mere positiv, og det har Goldman Sachs blandt andet været med til at påvirke, idet finanshuset i fredags sendte en analyse på gaden hvor anbefalingen blev hævet fra køb til neutral.
En aktie hvis graf også ser håbløs ud er Uranium Resources (URRE), men jeg synes den ser temmelig interessant ud lige over 1, så et køb i området 1,0-1,05 med et stop i 98 cent vil være et fornuftigt trade set up (om end high risk). Som man kan se på grafen steg aktien tæt på 200 pct. fra bunden den 3. oktober, og potentialet ser jeg stadig som ganske stort fra nuværende niveauer,. Der er i hvert fald et stykke vej op til knap 4, som kom i slutningen af november sidste år. Det der taler imod er at aktien klarer sig så dårligt når det generelle aktiemarked klarer sig nogenlunde og når råvarerne klarer sig godt. Til gengæld er det positivt, at den lavede en højere bund i dag og at vi lukkede lidt væk fra bunden.
Semafo har klaret sig rigtig godt siden noteringen i Stockholm og vi er i Toronto nu steget fra 7 dollar til 9,3. Vi er tilbage i trendkanalen og vi er over 50 og 200 dages MA, så den ser bestemt rigtig positiv ud.
Personligt tror jeg, at vi får lidt konsolidering i aktiemarkederne, da vi nok kan få lidt problemer med at komme igennem SPX 1260-området. Vi kan også bare skyde igennem og rykke direkte mod 1300. Hvis vi skal igennem skal dollaren miste terræn, og pt. ser den ud til at holde fint.
Turd
har lavet et rigtig hyggeligt interview med Jim Comiskey fra hedengangne MF Global (her). De får snakket sig igennem stort og småt, men det mest interessante for graf-folket er at høre hvilke redskaber Jim bruger. Han har handlet råvarer siden 1983. På guld bruger 100 dages MA, 144 dages MA og 200 dages MA. Han bruger også bollinger band, 9 dages RSI - over 75 sælger han og under 25 køber han uden at blinke. Han benytter sig også af stochastics.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar