fredag den 2. december 2011

The fed just bailed out the world

Overskriften var en twitter-update fra Zerohedge efter den koordinerede indsasts hvor seks af de største centralbanker gik sammen om at sænke renten på at låne dollar. Det løftede aktiemarkederne med adskillige pct., som et par timer forinden havde fået et skud epo efter den kinesiske centralbank havde sænket bankernes reservekrav med 50 basispoint. Så det har været en meget begivenhedsrig uge på finansmarkederne og SPX har på de første fire dage kvitteret med en fremgang på 7,5 pct. og gold bugs indekset (HUI) er steget over 10 pct. (GDX steg over 7 pct. onsdag). Alle skriver om (se denne artikel fra Bloomberg) hvor undervurderet mineaktierne er, det være både i forhold til p/e, som i øjeblikket ligger i nærheden af 17, hvor gennemsnittet for de seneste fem år ligger i nærheden af 37, samt i forhold til prisen på guld og sølv.

Gary er lang GDX og SLV og har været de i over en uge nu. Han mener fortsat, at det er dollaren som styrer og at aktiemarkederne nok skal have et par dage med konsolidering før det næste skridt op. Han venter, at SPX i hvert fald når 200 dages MA i 1265, men hvis dollaren går i hullet så taler han også om maj-toppen i omegnen af 1370.
Turd har ikke været helt klar i mælet angående ædelmetallerne, men er i går blevet mere positiv på dem. Han har et mål på 2250 for guldet næste år, og han skriver at sølvet sidder fast i en vimpel som går fra bunden i 2008 og fra toppene fra i år, så det vil pt. sige 25-39 (se her). Han var dog mere positiv efter COT-rapporten, som viste et fald i spekulanter med lange positioner, hvilket han tolkede som positivt for den fremtidige færd (her). Det er så modsat af hvordan Trader Dan tolkede det, idet han skrev, at metallerne ikke kan få rigtig fart på uden spekulative penge, men som Turd siger, så kan de jo komme til senere (her). Andre emner som har været lystigt diskurteret i den seneste tid har været MF Global-skandalen, hvor vi vist i øjeblikket er oppe på 1,2 mia. dollar som kontohaverne ikke kan få fat i, og af en eller anden grund er flere af dem vist dukket op hos JPMorgan i London, se her hos Jesse fra Jesses Café Americain, som har skrevet rigtig meget om sagen (lidt mere her). Dette er endnu et eksempel på at man kun skal have aktiver og værdier uden modpart, dvs. for eksempel fysisk guld og sølv. The power that be (TPTB) vil stjælpe dine penge/aktiver fra dig så længe du har nogle, og pt. er inflationen for lav til at sjæle ad den vej, så nu gør de det ved højlys dag, og ingen bliver retsforfulgt. Nu vi er i hjørnet med konspirationer, så åbner jeg lige for en af de populære, nemlig at Goldman Sachs (the Vampire Squid) styrer verdenen. Det har der været skrevet stolpe op og ned om mange gange, men den har fået ekstra grobund efter teknokraternes indtog i Europa. Her har de to gange Mario, både ECB-chef Mario Draghi og den italienske efterfølger til Berlusconi, Mario Monti (three card monty, som Gerald Celente kalder ham) forbindelser til Goldman Sachs. The plot is thickening... Læs denne gode artikel fra The Independent om emnet. En anden måde de kan sjæle vores penge på, er gennem de gearede produkter, hvor Derixion i dag har ændret gearing fra 2 til 3 gange GDX på deres NUGT. Et tænkt eksempel kan været, at de ændrer gearingen fra 3 til 30 gange og så lukker den så snart vi når 3 pct. på en dag. Der er også en krig mod Iran som banker på, hvis vi mangler noget til at fjerne fokus fra gældsproblemer og stigende oliepriser etc.

Tilbage til forvetningerne til sølv og guldet. James Turk som kører Free Gold Money Report, var i mandags tilbage med en opdatering af trading siden (her). Jeg tror hans stops blev ramt efter Standard & Poor's sænkede sin kreditvurdering på en lang række amerikanske og europæiske banker. Men han timede det også ganske fint denne gang, selv om vi slet ikke er fri. Vi skal først over 33 og dernæst over 35 før folk tør føle sig mere sikker i sølvet. På den lidt længere bane tror han på 70 dollar i sølvet på kortere tid end det tog at komme fra 18 til 50, hvilket var ca. 8 måneder (her).
Eric Sprott har skrevet dette (her) brev til sølvproducenterne, hvor han beder dem om at beholde noget af deres kapital i sølvet, istedet for at sælge det for papirpenge, som mange jo forsøger at undgå netop ved at købe guld og sølv samt mineaktier. Her er lidt fra Rick Rule om guld-manien i 70'erne, som er den største han har set. I forbindelse med den amerikanske centralbanks bail out af Europa, siger han, at det bare udskyder det uundgåelige. Med andre ord sparker de dåsen lidt længere ned af vejen, og han fortsætter med, at der er to produkter af en verden med højtgearede gældsplagede lande og banker og det er at trykke penge (inflation) eller statsbankerot. Han mener begge er positive for guldet (win/win). Så tager vi lige den sidste af de store Sprott-gutter med, John Embry, som spår at sølvet kan blive fordoblet i løbet af en forholdsvis kort periode (her).
Marc Faber er mere tilbageholdende og siger, at der er risiko for et kollaps i Kina, men at det ikke er sikkert at aktiemarkedet vil kollapse, idet de også vil trykke penge, ligesom han også venter QE3 og fremefter i USA (her).
En anden mand man bør lytte på er Jim Rickards, som for under en måned siden udgav bogen Currency Wars. Hvis man har tid bør man lytte til denne (her) pod-cast, den er spækket med information om den globale økonomi, et kollaps i Kina med en BNP-vækst på helt ned til 3 pct. og IMF's SDR (special drawing rights) som vil blive verdens nye reservevaluta.
For peak-råvarefolket er der også dette (her) 71 minutter lange foredrag med Chris Martenson, hvor han kommer ind på sine teorier om at det bliver meget sværere/dyrere at fremskaffe råvarer i fremtiden, bl.a. pga. stigende oliepriser og sværere tilgængelighed. Det er ganske underholdende og tiden værd, især hvis man ikke har set hans crash course.

Uran-aktierne har fået tæv, men vandt noget af de tabte tilbage i går. Denne artikel giver en ok gennemgang af hvorfor man bør købe uran-aktier, selv om de ikke kommer ind på betydningen af BHP's Olympic Dam, som ventes at producere 19 mio. ton uran om året.

Nu fik jeg ryddet lidt op i mange af de links, som jeg gerne lige ville have bearbejdet, og så må min egen bearbejdning og forventning til markedet komme i løbet af weekenden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar