torsdag den 8. december 2011

Hvad bringer fremtiden - Doom eller gloom?

What to look out for!
Da vi i fremtiden sikkert løber ind i en del dage som sidste onsdag, hvor seks af de ledende centralbanker valgte at sænke renten på dollarlån med 50 basispoint, så vil det være godt hvis man lige skriver sig bag øret, hvornår man kan vente sådan intervention igen. Den første første advarsel var, at prisen på Bank of America-aktien var meget tæt på at ryge under 5 dollar, hvilket betyder at de store institutionelle investorer bliver nødt til at sælge deres aktier, hvilket ville sætte pres på aktien samt andre aktier da det hele er forbundet. Det der uden tvivl var grunden til den kombinerede intervention var Standard & Poor's sænkede kreditrating på en lang række europæiske og amerikanske banker. James Turk skriver, at det var en af de franske banker som var ved at ryge i svinget (her), mens andre taler om (kan ikke finde kilden) om, at vi var på kanten af en Lehman-situation gange 20!

EU-topmødet
Lige nu, afventer alle hvad der kommer ud af EU-topmødet, hvor ECB-topteknokraten Draghi tidligere i dag var ude og sige, at ECB ikke vil støtte obligationsopkøb hvorved bolden blev sparket over til EU-toplederne. Senere på aftenen var tyskerne så ude og dementere rygter om en kombineret fond mellem ESM og EFSF og udstedelse af fælles europæiske obligationer. Det satte yderligere pres på de amerikanske aktiemarkeder, mens euroen sjovt nok stadig holder sig på i nærheden af 1,3350, mens den har været under 1,33.
Af de ting jeg har læst, ser det ikke ud til at tyskerne kan lade euroen bukke under, så derfor bliver de nødt til at trykke penge og købe sydeuropæisk statsgæld. Spørgsmålet er jo lige om det sker nu. Der er tonsvis af frygt i markedet og fraværet af en løsning eller bare et quick fix vil uden tvivl vælte markederne.
Problemerne ved EU, IMF og andre af de overnationale organisationer bliver berørt i denne informative artikel, som selvfølgelig peger på at overdreven statsgæld altid fører til money printing, idet folkevalgte politikere altid vælger et quick fix, for at beholde magten. Det fører så til hyperinflation og recession på samme tid, som vil destruere den kreditbaserede velstand som er bygget op over de seneste årtier. For at bevare din velstand bør du ifølge forfatteren Egon von Greyerz have store dele af din aktiver i fysisk sølv og guld. Artiklen er her.

Doom og mere doom
Det hele er meget dystert og alle synes meget nervøse for hvad der kommer til at ske. I løbet af ugen var der blandt andet denne artikel på Zeroghedge om UBS' Larry Hataway, som sagde at alt andet end et fix af euro-samarbejdet (gældsproblematikken) vil skabe en katastrofe, hvor de bedste investeringer vil være fysisk sølv og guld, dåsemad og våben. Læs her.
Turd er torsdag aften også ude og mane til forsigtighed (her), idet han frygter at 1705 i guldet bliver taget ud, hvilket blandt andet er 50 dages MA. Han frygter en tur til 1550 hvis 1680 ryger. Noget af det som frygtes at presse prisen på guldet er rygter om fælles salg blandt BIS, BOE og the Fed (her). Turd kommer i samme post også ind på MF Global-skandalen, hvor der også frygtes et stort systemisk crash, idet derivatejerne er dem der står forrest i køen når konkursboet skal opgøres. Det er endda foran kontohaverne, hvorved vi er tilbage til Wall Street stjæler dine penge/aktiver og køb fysisk. Han er dog ikke fuldstædig sikker i sin sag, og man skal nok lige tage det hele med et gran salt, men jeg tror det for nuværende er sundt ikke at stole på hverken banker eller politikere. Eller i hvert fald være klar over sammenhængen mellem de to institutioner, hvilket fører til at bankerne ikke kan gå ned, da det vil vælte hele systemet.
Oven i alt ovenstående har vi en konflik med Iran som rykker tættere og tættere på en decideret væbnet konflikt. Seneste nyhed fra den front er, at Iran har sjålet et amerikansk spionfly. Det fører selvfølgeligt til, at man ser termen WW3 mere og mere.
Gary har været ind og ud af GDX og SLV flere gange her på det seneste og lige efter åbningen i dag solgte han igen, idet han ikke kunne lide den store volatilitet. Guldet var kortvarigt i 1762 og endte dagen omkring 1710. Guldet lå nogenlunde stabilt efter den koordinerede nedslagtning fra centralbankerne, mens det som tidligere nævnt gik hårdest ud over de amerikanske indeks og derfor også GDX. Så vidt jeg kan forstå er han nu oppe på 3000 abonnenter, som alle betaler 200 dollar om året, hvilket må give ham 600.000 dollar om året i indtægt. Det høje antal har også gjort, at han nu opfordrer abonnenterne til at sætte en trade trigger i stedet for stop loss, idet bankerne kan finde på at sælge et givent aktiv ned for at udløse en masse stop loss. Så for at køre det "stealth" opfordrer han altså til at bruge trade triggers. Gary er nu bange for, at aktiemarkedet er på vej ind i det endelige fald som bliver frem til efteråret 2012, mens guldet er på vej ind mod sin B-wave bund, som ventes i starten af foråret. Han holder dog også døren åben for meldinger fra ECB i morgen (fredag).
The Fundamental View tror at vi snart får en stor bevægelse i sølvet, om det bliver op eller ned er så lige spørgsmålet. Han hælder mest til ned, idet han har lavet en sammenligning med 1980-turen til 50 dollar og tiden derefter. Læs mere her. Så vidt jeg ved er Elliot Waverne også af den opfattelse, at vi skal ned til starten af tyverne i sølvet før vi skal op igen.

Som Gary og mange andre siger, så skal man bruge tiden når der ikke sker noget eller når man har sin position til at afsøge nye steder at placere sine penge. Det har Tischendorf blandt andet gjort, hvor han ligesom Gary mener, at nanoteknologi kan være et af de nye vækstcentre. Læs her.

Grafer
Jeg fik jo ikke postet nogle grafer sidste gang, så her kommer lige nogle hurtige. Lige siden bunden i oktober har det været et smart træk at shorte SPX når det kom over 200 dages MA. Så man bør nok være opmærksom næste gang den kommer i nærheden. Mit bedste bud, er, at det vil blive med et gap op over den. Måske kan det allerede bliver i morgen eller på mandag, alt efter hvad EU-toplederne finder ud af. At euroen ikke er røget helt i hullet er en af grundene til, at jeg er nogenlunde fortrøstningsfuld, og at jeg derfor nok vil holde lidt igen, hvis vi får de ca. 1265 at se igen.
Guldet bliver indtil videre holdt af vimplen. Ellers er det som tidligere nævnt 1705 og 1680 man skal holde øje med. På upsiden vil et brud af 1800 og 1820 være gode tegn, men som lang i guldet er man oppe imod nogle tunge spillere med uendelige midler.
Turd og et hav af andre folk er negative på sølvet, men jeg synes nu, at den opadgående trendkanal ser ganske indbydende ud. Om det er det rigtige tidspunkt at købe på, er så lige spørgsmålet. Hvis 31 ryger, så hedder den nok 30 og derneæst 28.
GDX er nået lige til bunden af en gammel trendkanal, som dog ikke har været overholdt til punkt og prikke. Hvad der også taler for at vi måske er færdig med denne korrektion, er at GDX'en er kommet til 50 pct. fibonaccien. Så en tur op herfra vil være et positivt signal.
Konklusionen på det hele må være, at det er bedre at være safe than sorry. Det er til trods for, at jeg tror vi/junkiemarkedet får et fix på en eller anden måde i nærmeste fremtid. Så hvis man vil sælge, så "sell into strength". Det faktum at alle snakker doom, er måske også en indikator på at det ikke kan blive så meget værre. Selv om jeg nu er helt sikker på, at det kan blive meget værre, hvis først bankerne begynder at ryge i svinget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar