lørdag den 24. september 2011

Puke-fest galore i sølvet


Tak for kaffe. De 47 timer som gik fra Helikopter Ben fremlagde Operation Twist til fredag aften ved Comex-luk (19.25 dansk tid) var nogle af de mest sindssyge jeg har set i sølvet, og det endda efter massakren i maj. Som man kan se på grafen faldt prisen på papirsølv (Comex/Globex) fra 40,75 til 29,85 hvilket er knap 27 pct. Det kan der selvfølgelig være tonsvis af forklaringer på. Den der ligger mest ligefor er hedgefonde som har fået margin calls på andre aktiver, som så bliver nødt til at sælge de eneste aktiver som er/var i plus for året. Sølvet er nu under lukkekursen for nytårsaften, mens guldet fortsat er ca. 15 pct. højere. Prisudviklingen på sølv viser også hvor farligt det er at trade i et marked som bliver handlet 100 gange i forhold til det faktiske forbrug. Ud fra disse irrationelle udsving ser det ud til at rigtig mange har haft gearede positioner i sølvet. Det positive ved dette flush out må være, at mange af disse gearede positioner er ude af markedet og fremover vil sølvet være præget af investorer frem for spekulanter. Det vil nu også være spændende at se om det kraftige fald har medført forhøjet aktivitet hos forhandlerne af fysisk sølv og guld. Hvis jeg kunne købe til priser som i USA, hvor man kan købe Mable Leafs til under 35 dollar pr. styk (192 kr. pr. ounce eller 6,2 kr. gram) eller en monster box (500 ounce) til 18k dollar, så havde jeg gerne købt. Det man i hvert fald har erfaret, er, at man skal være umådelig forsigtig med de gearede positioner. AGQ'en lukkede i 118 og X4 Bull Silver lukkede i 186, men der var sølvprisen også i omegnen af 33 dollar.

Lidt flere forklaringer på faldet (inkl. konspirationer)
Her kommer lige lidt flere forklaringer på det voldsomme fald, selvom det mest plausible helt sikkert er hedgefonde som likviderer positioner. Hedgefondene er sikkert også blevet presset af, at den kinesiske PM-børs hævede margin onsdag eller torsdag. Fredag aften efter lukketid hævede Comex-børsen (som vist er ejet af JPMorgan) så margin på sølv med 60 pct. til 32.000 dollar (de hævede også på guld og kobber). Det har uden tvivl været rygtet i noget tid i forvejen, og konspirationsteoretikerne er selvfølgelig ude og forklare det med at JPM shorter sølvet ned for at få lukket nogle af de ufatteligt store sølv shortpostioner som de overtog i forbindelse med Bear Sterns, og at de selvfølgelig får hjælp af Comex. Wynter Bentom, som sikkert er en hedgefond eller en anden gruppe personer med lidt indsigt og kapital, har skrevet at sølvet ikke må handle over 36 dollar i 60 dage, da JPM's derivatbombe da vil eksplodere og sende sølvet til 80 eller måske 120 dollar. Wynter Benton-gruppen mener, at det kraftige fald beviser eksistensen af JPM's derivatbombe, og at prisen på sølv snart vil være over 50 dollar igen. Det er jeg nu godt nok lidt usikker på, da mange investorer og spekulanter er blevet brændt flere gange i løbet af de sidste 4-5 måneder. Men jeg kan forestille mig at kineserne og inderne tager imod denne opkøbsmulighed med kyshånd. Noget som taler for, at det er overgjort, er at volumen i SLV'en kun var på 63 mio. torsdag og på 97 mio. fredag, og det var altså dage med fald på tæt på 10 pct. og 14 pct. I perioden 25. april til 13. maj havde alle handelsdage volumen på over 100 mio. i sølvet, så er er på ingen måde ligeså meget panik som på det tidspunkt. Årsagen er nok også at folk er mindre risikovillige nu, og færre har gearede positioner da de allerede er presset ud af de væltede aktiemarkeder.

Hvordan undgår jeg at havne i denne situation igen?

Nu har jeg så to gange været udsat for denne form for løjer, og jeg synes snart det er ved at være trættende. En måde at undgå det på, er at gøre som Gary og helt forlade sølvet. Gary forlod det i maj efter den første nedslagtning, og man bør gøre klogt i ikke at være for grådig i de markeder vi har i øjeblikket. Der er pt. alt for stor usikkerhed, så ingen tør holde noget som helst foruden dollars og US statsobligationer. Sådan som jeg ser det, så var det en smart manøvre af Ben Bernanke at sælge korte statsobligationer og købe lange statsobligationer. Med alt tumulten har han fået købere til dem, og dollaren bliver igen set som den stærkeste af de ellers svage papirvalutaer. Yderligere har frygten for en svagere kinesisk vækst også ramt alle råstofferne så inflationsbekymringerne er blevet mindsket. Alt dette kan bane vejen til endnu en gang heroin til et marked som ufrivilligt er i cold turkey-mode.
I Garys seneste weekendrapport skriver han, at han forventer at sølvet skal hele vejen tilbage til udgangspunktet for den store stigning frem til maj, hvilket er toppen fra 2008 (ca. 21,5). Så der kan være lang vej endnu, så der er ingen grund til at spille helt lige nu. Gary tror også at guldet først skal ned og røre 200 dages glidende gennemsnit i ca. 1530 for derefter at stige til 1700 for så at nå bunden omkring 13-1400 i november. Han er også meget negativ på aktiemarkederne, som han tror vil falde frem til arbejdsmarkedsrapporten den 7. oktober og de ventes så endeligt også at bunde i nærheden af 900 til november.
Som man kan se i ovenstående graf over sølvet, så burde man have solgt sine sølvpositioner da sølvet gik igennem den lyserøde trendkanal fra junibunden. Hvis man ser efter kan man også se, at den flere gange er støt mod fibonaccimodstanden lige under 41.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar