tirsdag den 13. august 2013

Måske har vi en bund i ædelmetallerne

Den svære periode for gold bugs er fortsat og den har nu stået på i 10 måneder med hårdt pres eller i snart to siden toppen i starten af september 2011. Vi har indtil videre en bund i guldet på 1179 dollar per ounce og en bund i sølvet i 18,20 dollar per ounce, og vi er nu komme lidt væk fra bunden, hvor guldet er steget til 1321 dollar og sølvet til 21,40 dollar. Det har fået Gary og en del af andre af de sædvanlige gold bugs til at blive mere positive, hvor Gary anbefaler at man supplerer eller køber i løbet af denne uge når og hvis guldet bevæger sig ned i nærheden af 10 dages glidende gennemsnit, der i øjeblikket ligger i 1309 dollar. Gary tror, at der kommer profithjemtagning eller andre julelege i løbet af denne uge i forbindelse med optionsudløb i aktierne og dermed også i ETF'erne (GDX, GLD og SLV etc.) og han mener, at man ligeså godt kan købe nu med et hard stop under seneste bund i 1271.

Hvor bør man købe og hvor bør man sætte stop?
Hvis vi virkelig har en bund, hvor bør man købe og hvor bør man sætte stop? I nedenstående graf, kan man se, at 50-pct. fibonaccien i guldet ligger i 1307, så omåret over 1307-9 vil være optimalt, med et stop under 1300 eller måske med et stop i 1271.
Hvis man kigger på GLD (den største guld-ETF i USA), så kan man se, at der er et åbent gap fra fredag i 127,30, og alt efter hvordan det åben gap bliver defineret, så lukkede GLD i sidste uge i 126,86, hvilket svarer til cirka 1312 dollar i guldet. Det vil med andre ord sige, at området her over 1310 dollar ser ud til at give noget støtte.
I sølvet, som de seneste dage har set meget mere stærkt ud end guldet, ser jeg risiko for, at vi skal ned omkring den seneste top i cirka 20,50 dollar før vi finder en mere sikker bund. Af nedenstående graf kan man også se, at vi er kommet over de faldende trendlinjer samt over 50 glidende gennemsnit, hvilket er meget positivt og sikkert også kraftigt medvirkende til den positive udvikling vi har haft i den seneste uge.
Hvis man kigger på denne en-times graf, så kan man se, at sølvet er faldet ned under den stigende trendkanal og at det pt. har stødt hovedet mod en faldende trendline. Den er dog kun få timer gammel, så det ser måske helt anderledes ud om kort tid. Hvis man kigger rigtig godt efter, så kan man også se, at futuren åbnede natten til mandag med et gap op og at vi lukkede sidste uge i 20,50 dollar, hvilket giver lidt mere vægt til argumentet for et køb i nærheden af 20,50 dollar (hvis det kommer).
Jeg vil også lige fremhæve SLV (den største amerikanske sølv-ETF). Her kan man igen se at SLV (sølvet) er stødt på toppen af en trendkanal og at den også er stødt mod bundene i maj og juni, hvorfor jeg ser nogle problemer med at få brudt dette niveau. Her kan man igen se, at området man bør satse på, er under 20 dollar i SLV, hvilket igen vil sige omkring 20,50 i sølvet. Til information kan jeg lige meddele, at MA 10 ligger i 20,12 dollar i øjeblikket, så i løbet af nogle dage kan den sikkert komme op i nærheden af 20,50 dollar, hvilket i så fald vil være et godt set up for et trade måske torsdag eller fredag.
Som Trader Dan også pointerer (her), så er det svært at tro på nogen optur til ædelmetallerne uden at mineaktierne viser vejen. Derfor kigger jeg også lige på GDX'en (ETF med de store guldminer) for at se om de viser styrke og hvor man måske kunne finde noget støtte. Her ser vi igen, at vi er kommet over en række faldende trendlinjer, hvilket umiddelbart tyder positivt. Vi har et lukke-gap ned til 26,46 dollar, så et køb i nærheden af dette vil måske være okay. Et stop i minerne bør man nok holde sig til guldet, hvis det handler under 1271 dollar, ellers kan man også bruge 23,89 dollar i GDX, som er seneste bund.
Alt i alt vurderer jeg, at det kan blive givtigt at satse på ædelmetaller eller mineaktier på nuværende niveauer. Jeg har dog været forkert på den i to år, så om det lige præcis er nu, er jo lige spørgsmålet. Det faktum at flere metaller og GDX handler over flere faldende trendlinjer samt over 50 dages glidende gennemsnit er et godt udgangspunkt. Dertil skal man  huske på, at amerikanerne vist nok skal til at hæve gældsloftet igen her til oktober, hvilket jo kan give nogle udsving i guldet. Yderligere er efteråret ofte en positiv periode for ædelmetallerne. Læg dertil historierne om at JPMorgan nu er netto lang i guldet (her) efter at have været 7,5 mio. ounce short er de nu 8,5 mio. ounce lang, skriver Ted Butler, der plæderer for, at de store bankers gøren og laden i ædelmetallerne skal undersøges for manipulation og cornering. En anden ting, man bør have et øje på er yennen, idet jeg tror at yen-carry-tradet har været stærkt medvirkende til den store optur vi har haft i de generelle aktiemarkeder, men de har måske også (jeg har intet at hænge det på) været brugt til at shorte ædelmetallerne og mineaktierne. Det vil med andre ord måske sige, at en styrket yen (eller en svækket dollar eller euro) kan medføre, at yen-carry-traden bliver lukket, hvilket kan betyde faldende aktiekurser og stigende metalpriser. I nedenstående graf kan man se JPYUSD-krydset (det normale er den anden vej) i forhold til guldet (blå), hvilket jeg har taget med for at vise hvordan de korrelerer. Her kan man blandt andet se, at angrebet på ædelmetallerne i april først kunne ses i JPYUSD-krydset.
Aktiemarkederne
Nu vi er ude i gætterierne, så ser der også ud til at de samme, der har shortet guldet også har shortet eller solgt Apple-aktien. Prøv f.eks. at sammenligne guldet, GDX eller ovenstående valutakryds med Apple-aktien. Her er igen en pæn korrelation. På nedenstående graf kan man se hvad det får af betydning når en aktie igen kommer til at handle over 200 dages glidende gennemsnit. Historien er dog, at Carl Icahn har vist sin interesse for Apple-aktien. Peter Brandt mener også (her), at Apple har nået bunden, og at næste stop er 545 dollar. Den køber jeg gerne, men tror at niveauet lige over 500 dollar kan give noget modstand og generelt er Apple-aktien en af de ikke-ædelmetalaktier, jeg helst vil eje i øjeblikket. Grunden til, at jeg helst vil eje Apple-aktien, er at den allerede har fået mange tæv, så downside vurderer jeg til at være mindre og upside kan være stor, hvis de får succes med en billigere iPhone. Man bør dog nok lige vente og se om man kan få en test af 200 dages glidende gennemsnit omkring 470 dollar og de tidligere toppe i samme område.
Generelt er jeg dog fortsat lidt forsigtig med hensyn til det generelle aktiemarked, hvor S&P 500-indekset fortsat ikke er kommet tilbage over 1700. Zerohedge har også lige skrevet denne artikel om den femte Hindenburg Omen på syv dage (her), hvilket kan indikere en top eller et forestående crash. Her er lidt mere om Hindenburg Omen fra Art Cashin (her).

Novo Nordisk har handlet lidt ligesom Apple, selv om Apple løb ind i problemer lidt tidligere end Novo Nordisk. I min optik ser Novo-aktien nogenlunde positiv ud idet den er lukket over nogle af de faldende trendlinjer samt over alle glidende gennemsnit. I første omgang vurderer jeg, at den skal op i 1000 kr., hvor der kan komme lidt modstand, men kan aktien først få fat over, så tror jeg, at et angreb på all time high kan blive sat ind. Alt efter investeringshorisont bør man nok bruge MA 10 eller 50 som stop eller den stigende trendkanal.
Coloplast, der aflagde regnskab i dag, ser mere usikker ud og hvis jeg var aktionær, så ville jeg gerne se den holde dagens lavpunkt i 315 kr. og ellers ville jeg se efter seneste bund i 308 kr. eller MA 200 lige over 300 kr. Så alt i alt ville jeg nok forsøge at få solgt enten i nærheden af MA 10 og MA 50 i omegnen af 326 kr., hvis der er problemer med at komme igennem her. Hvis aktien kommer igennem uden de store problemer så ville jeg nok forsøge at sælge i oppe i nærheden af den tidligere top. Ved nærmere omtanke, så kan man måske også trade den, hvis den åbner over 316 kr. med stop i dagens lavpunkt 315 kr.
Det er umiddelbart også svært at sige noget positivt om Chr. Hansens graf, idet MA 50 er faldet ned igennem MA 200 (Death Cross) og idet aktien handler under begge glidende gennemsnit. Hvis der skal være nogen idé i at have aktien på kort sigt, så skal den gå igennem den faldende trendkanal i cirka 190 kr. og derefter bør den også stige igennem de to glidende gennemsnit i cirka 194 kr.
Vestas ser heller ikke alt for godt ud, idet den handler under den seneste korte opadgående trendkanal og idet den er faldet under MA 10. Derfor ville jeg gerne se aktien handle tilbage over MA 10 ellers kan man trøste sig med, at seneste fald fra 87 kr. til 69 kr. var på knap 21 pct., hvilket vil give lige over 100 kr., hvis det samme kommer til at ske nu. Hvis man havde været mere opmærksom og lyttet mindre til alle dommedagsprofeterne, så kunne man have købt da vi fik et Golden Cross i februar i cirka 35 kr. og siden da har vi handlet over både MA 50 og MA 200. I tilfældet med Vestas-aktien virker også fibonaccien på 61,8 pct., hvor fremgangen fra bunden i cirka 23 kr. til toppen i 87 kr. ganget med 1,618 betyder at man rammer lige ind i toppen i 127 kr. På den måde kan man altså projicere et bud på en fremtidig top. Hvis vi således komme over sidste top vil den næste top blive i 168 kr., dvs. hvis man tager spændet hele vejen fra bunden i 23 kr. til 127 kr. og ganger med 1,618.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar