søndag den 28. november 2010

Aktiehandel med entry og exit

Det er en læreproces at finde det handelsmønster, som passer til en selv. Derfor vil denne blogpost nok også bære præg af, at jeg først skal gøre mig klart hvilket handelsmønster, jeg har i sinde at benytte.
Der er mange forskellige faktorer man skal gøre sig klart når man vil købe aktier. For det første, skal man afgøres med sig selv, hvordan man vægter risiko i forhold til afkast. Ud over dette skal man afgøre hvor meget tid man vil bruge på at handle. Dvs. om man vil daytrade (DT), eller handle på short term (ST), intermediate term (IT) eller long term (LT) sigt. Man kan vel godt kalde handel på long term sigt en form for investering.
Det vigtigste når man investrer, er at have en plan og herunder er exit vigtigere end entry. Det vil sige, at man skal sætte parametre op for, hvornår man vil sælge. Det skal både være for at mindske tab og for at maksimere profit.
Hvis man køber i et bullmarket er entry, dvs. købsprisen ikke supervigtig, fordi dårlige køb vil blive rettet fordi en bullish trend jo blandt andet er defineret af højere bunde og højere toppe. Her kommer lige nogle uddrag fra en MarketWatch-artikel om guldinvestering:

Generally speaking, the best way to buy into a bubble is to buy small amounts in stages. Apart from anything else, it cuts down on the terror and on the risk you’ll buy a big chunk just before a downturn.

If you’re already in this stock, the good news is you have plenty of choices. The bad news: You have plenty of choices.

There’s no perfect way of knowing when to take your profits in a skyrocketing stock. Cashing out too soon may cost you more lost profits than cashing out too late. Bubbles die surprisingly slowly.

If you’re just trading, watch for a loss of that momentum. (During the last phase of the dot-com mania, the smart move was to sell a stock when it had stopped running.)

Remember the old rule: Professional investors run their profits and cut their losses. Amateurs do it the other way around.

One good way to handle these things is to run a strict “stop-loss” system. That means deciding in advance to cash out entirely whenever the stock drops, say, 20% from its peak.

Det ser ud til, at artikelforfatteren bruger en af bear market definitionerne, hvor et fald på over 20 pct. fra toppen udløser et bear market. Som Gary fra Smart Money Tracker vil jeg nok også hellere bruge et brud af en tidligere bund som et exit point. På samme måde vil jeg helst købe, så tæt på en tidligere bund, for at have kortest mulig distance til exit point. Men her skal man samtidig gøre sig opmærksom på, hvad som styrer aktiens retning. Hvis det f.eks. er et guldmineselskab, så vil prisen på guld have en forholdsvis stor betydning for aktiekursen. Dog vil de større mineselskaber ikke bevæge sig helt så voldsomt, da de ofte har indgået lange kontrakter. De mindre udforskere og juniorer kan bevæge sig meget kraftigere, og her vil jeg især sætte fokus på prisen på den råvare der produceres. Den generelle markedsretning er også vigtig, så man kan benytte brud af den seneste bund af både aktieindeks og råvareprisen som exit points.

Hvor er entry i praksis?

En meget god regel, er at købe når man har det dårligt med at trykke på købsknappen. Dvs. når man, hvis man har en position i forvejen, har mest lyst til at sælge. Hele markedet er drevet af psykologi, og den almindelige investor vil ofte handle på denne irrationelle måde. Men man skal stadig være positioneret i overensstemmelse med en generelle markedsretning. Man kunne godt have købt bank-aktier lige efter Bear Sterns-krakket i marts 2008, og man ville stadig have tabt penge.

Jeg har valgt Uranium Resources, ikke fordi det er et skoleeksempel, men mere fordi den er steget voldsomt, og den ville være rar at have samlet op i juli måned.

Der er flere faktorer, der peger på kursfremgang. Den første er stigende volumen i juli. Højere toppe og højere bunde er også en indikation på, at trenden er ved at være vendt. Et stigende relative strenght index (RSI) og money flow index (MFI) er også indikationer på stigninger. Sidst men ikke mindst holder URRE-aktien 50-dages glidende gennemsnittet i starten af august (inikeret af pilen). Her ville jeg i retrospekt nok have købt, hvis jeg havde haft nok fokus på en mulig optur for uranaktierne. Denne Bloomberg-artikel fra juli om, at uranprisen er ved at bunde, fordi kineserne er igang med at købe op, burde have sat alarmklokkerne i gang.

Hvis man ikke er vild med selv at udføre teknisk analyse (TA), så kan man benytte sig af en masse computergenereret TA. Her kan man f.eks. benytte American Bulls, som benytter candlestick analyse. De har haft køb på URRE siden 1,32 USD i februar, siden har den så været i 0,38 USD. Så jeg ved ikke lige hvor stærke de er i denne aktie. Her er noget computergenereret TA fra Stock TA på URRE-aktien. De har pt. 96 pct. køb på aktien. En anden mulighed er at bruge Hottinger Signals, her er URRE-aktien pt. helt uden for lands lov og ret. Dvs. man skulle have solgt for lang tid siden. Her hos Windcharts kan man også lave nogle ok grafer. Her er flere af dem samlet.

Stockcharts har nogle bullish og bearish candlestick reversal patterns hvis det skulle have interesse.

Hvis man trader eller bare handler flere gang om året, så kan man med fordel benytte sig af analyser af cyklusser. Gary fra Smart Money Tracker benytte sig en del af disse cykelanalyser. Det handler i kort træk om at undersøge, hvor lang tid der normalt går mellem toppe og bunde. Her kan man se Garys cyklus for guld.

Der er jo skrevet lange bøger om dette emne, så jeg ville jo kunne blive ved i evigheder, men der kommer forhåbentligt lidt hen ad vejen. Næste post skal handle om hvor, der kan findes nogle spændende købsmuligheder.


5 kommentarer:

  1. Fint Jakob - men lige en rettelse: "De har haft køb på URRE siden 1,32 USD i februar" -- det er 2. nov. 2010.

    SvarSlet
  2. Hottinger solgte URRE tirsdag eller onsdag og RSI-gutterne er ved at overveje et salg ( http://rsi.caracommunity.com/RSIApp/RSIApp.html#urre ), så en gevinst på over 100% på 3uger er noget, der sætter alarmklokkerne i gang. American Bulls har den stadig på hold, så måske løber de af med sejren.

    SvarSlet
  3. Her lidt om ind og ud: http://www.thetechnicaltraders.com/TV/CYTME.pdf

    SvarSlet
  4. Ja, der var jeg lige lidt for hurtig. Jeg var til gengæld lidt for langsom mht. Rubicon Minerals som stiger 28 pct. i dag, efter ressourceopdatering.

    SvarSlet
  5. Glemte James Turk's ind og ud i guld og sølv:
    http://www.fgmr.com/trading-current-positions.html

    SvarSlet