onsdag den 22. februar 2017

Kan det betale sig at satse på yderligere stigninger i aktiemarkedet?


Som jeg skrev sidst taler rigtig mange - heriblandt Doug Casey, Peter Schiff - om risikoen for en forestående krise, der kan være endnu værre end 2008, idet der stadig ikke er ryddet op siden finanskrisen. Gældskrisen er faktisk kun blevet løst med mere gæld. Morten W. Langer fra Aktieugebrevet (her) er lidt på samme side, og han tror, at vi er tæt på en historisk top, hvor han ser risiko for kursfald på 25-30 pct. og kun mulighed for upside på ekstra fem pct. i løbet af de næste måneder, hvorfor han har reduceret pensionsporteføljen til 60 pct. Goldman Sachs advarer også om, at optimismen har nået en top (her). Robert Næs fra Nordea er temmelig sikker på, at han får ret i, at optimismen er for stor samt at aktierne er for højt prissat (her).

Jeg er dog ikke helt sikker på, at vi har set toppen endnu og denne artikel (her), hvori Bloomberg skriver om at long-only aktiefonde havde det største ugentlige indstrømning af kapital siden marts sidste år, kan måske indikere, at toppen ikke er nået endnu samt at der fortsat er mange penge på sidelinjen. Alle advarslerne samt at jeg flere gange på nogle af aktieforaene på Facebook har set folk spørge om guld tyder på, at aktiemarkederne skal højere og guldet måske ikke er helt parat til at blive sat løs endnu. Jeg tror også, at mange private sikkert har solgt ud i det seneste halve år af frygt for Brexit og Trump, og nu ser de så, at aktiemarkederne er steget til nye rekordhøjder, hvor C20 Cap-indekset også lige er kommet med på rekordvognen. Det kan få dem, der har solgt til at jage de sidste procenter ud af aktiemarkedet, og det kan give den sidste top. Jeg tror dog, at den kan give mere end man lige går og regner med, så der kan måske være 20 pct. mere eller endnu mere i aktiemarkederne før der kommer en stor nedtur. Det kan blive som en form for melt-up, hvor aktierne stiger hele tiden på en blanding af folk, der ikke kan tåle at stå uden for mens det hele stiger og folk, der har shortet og bliver presset ud. Det vil ikke have særlig meget med det fundamentale at gøre, men det vil bare stige fordi folk ikke ved hvor de ellers skal placere deres penge, og de følger strømmen - som døde fisk eller lemminger.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at vi nu er i en periode, der svarer til slutningen af 2006, hvor mange af råvareaktierne også var rigtigt godt kørende, og de blev ved med at køre i mere end et år endnu, indtil finanskrisen satte en stopper for festen. Om festen overhovedet skal stoppe afhænger jo også af hvilket scenarie man forudser. Dvs. hvis man tror, der kommer høj eller hyperinflation, så vil aktierne sikkert stige voldsomt og det vil være meget bedre at være i aktier eller måske endnu bedre at være i råvarer end i papirpenge i et sådan scenarium. Vi har allerede haft flere år med deflation eller meget lav inflation, så spørgsmålet er om det ikke snart er tid til højere inflation, og i dette miljø vil råvarer og især sølv og guld klare sig godt. Med et inflationsscenarie, så vil aktiemarkederne jo ikke korrigere i nominel værdi, men målt over for eksempelvis guld eller sølv vil de dykke. Eksempelvis kan Dow Jones-indekset stige fra nu godt 20.000 til 40.000, men guldprisen kan på samme tid måske stige til 5000 dollar per ounce fra nu 1200 dollar per ounce. I det scenarie vil man så kunne finde guldminer, der vil stige 10, 20 eller 100 gange. Samtidig kan en agurk så været steget til 50 kr., så i det scenarie er det virklig skidt at have sine penge stående på en bankkonto eller liggende i madrassen. Jeg ved ikke lige hvor sandsynligt dette scenarium er på den korte bane, men inden for en overskuelig årrække ser jeg en vis sandsynlighed for en meget højere inflation, hvilket vil understøtte guld- og sølvpriserne.

Det var egentligt lidt et sidespor, idet min egentlige tanke med dette indlæg var Fi Figthers tanker (her) om investering, og om hvordan han for knap to år siden så på aktiemarkederne og boligmarkeder, hvor han også var investeret, og ikke syntes at det mulige afkast stod mål med den mulige risiko. Det synes jeg er en vigtig pointe, at man måske i aktiemarkedet nu risikerer et fald på 20-30 pct. for at få de sidste 5-10 pct., mens man i et meget undervurderet aktiv som eksempelvis mineaktierne for et år siden og i lidt mindre grad nu måske kunne risikere, at aktien (eller sektoren) faldt yderligere 50 pct., men at et realistisk potentiale var/er på 500 pct. I det regnestykke giver det meget bedre mening at satse på den undervurderede sektor. Det vil ligesom jeg skrev sidste i sidste indlæg betyde, at man i min optik ikke skal presse investeringerne i det generelle aktiemarked for meget.

De fleste råvareaktier er dog allerede steget meget, og de er på ingen måde ligeså billige som de var for lige over et år siden. Jeg vil dog stadig holde på, at de fra nuværende niveau tilbyder et meget bedre potentiale end det generelle aktiemarked, hvis man har nogle år.

Man kan dog godt finde ædelmetalaktier, der ikke er steget særligt meget. Her er et eksempel Tahoe Resources (TAHO), som lavest har været i cirka 7,50 dollar i slutningen af 2015 og den er nu i 8,67 dollar. I 2014 var den over 25 dollar, og guld- og sølvmineproducenten udbetaler 2 cent i udbytte om måneden, hvilket svarer til 2,7 pct. fra nuværende niveau. Primero Mining (PPP i USA og P i Canada) producerer også guld og sølv, men ærgerligt nok har de solgt sølvet til Silver Wheaton for 4,28 dollar per ounce, mens guldet ikke er hedget. Selskabet producerer 150-200k ounce om året med en markedsværdi på 150 mio. dollar. Det selskab kunne under de rigtige forhold godt koste ti gange så meget, og det kan man også se at det gjorde i 2014 (kurs på over 8 dollar), hvor ædelmetalpriserne ikke var voldsomt høje. Som udgangspunkt er det egentligt et dårligt mineselskab med for høje produktionspriser og seneste også en strejke, og yderligere er hedgeingen af sølvproduktionen, som er på cirka 5 mio. ounce også noget lort. Men til den her pris så ser jeg nok, at den maks kan blive halveret og samtidig kan upside sikkert fint være på 500 eller måske 1000 pct. Primero-aktien ligger i 76 cent, og den har lavest været i 70 cent i slutningen af december. Jeg ville ikke satse alle mine penge på Primero, men en smule sammen med nogle andre miner vil i min optik være fornuftigt. Yderligere har Excelsior fra CEO.ca købt en post for knap en uge siden med hashtagget #BuyWhenThereIsBloodInTheStreets.

Pump and dump

Et kendt begreb blandt de mindre og mere spekulative aktier er pump and dump, hvor et nyhedsbrev eller en person på et forum taler en aktie op efter selv at have købt den for sidenhen at dumpe alle aktierne på de sidste købere, hvorefter luften går af ballonen. Et eksempel på et sådan pump n' dump scheme er Northern Dynasty Minerals (NAK i USA), der frem til for godt en uge siden blev sendt markant højere på skriverier fra Doug Casey og hans protege Marin Katusa. Aktien steg fra 60 cent i oktober til 3,45 dollar i slutningen af januar, og for godt en uge siden annoncerede short-hedgefonden Kerrisdale så, at den var gået short Northern Dynasty og aktien dykkede fra 3,18 dollar til nu 1,65 dollar. Selskabet har en enorm stor tilgang i Alaska, med milliarder af pund kobber og alt muligt andet i store mængder, men aktien handlede i et meget lavt niveau fordi selskabet manglede miljømyndighedernes tilladelse til at starte en mine, og denne tilladelse er ikke kommet eller på vej, men nyhedsbrevene solgte idéen om at Trump ville få minen godkendt.

Jeg har ikke aktier i Northern Dynasty, men jeg har aktier i biotekselskabet Ocera Therapeutics (OCRX), der dykkede voldsomt i slutningen af januar fra over 2 dollar til nu 66 cent på skuffende resultater. Den steg åbnede den 29. december med en stor stigning på 20-25 pct., men sluttede dagen i dagens laveste niveau med en stigning på cirka 6 pct., og sidenhen tabte den bare terræn. Stigningen kom da et finanshus mente, at aktien burde stige voldsomt, men den efterfølgende reaktion burde jeg har taget til efterretning. Når biotekaktier smider sådan en stigning så hurtigt igen, så er det tid til at forlade skuden. Det kan, så vidt jeg ved, ikke karakteriseres som et pump-n-dump-scheme, men det er værd lige at have disse mønstre in mente. Jeg har til gengæld også Fate Therapeutics (FATE), der er steget cirka 50 pct. på knap to uger, uden jeg rigtig kan se hvorfor. De har vistnok præsenteret på en konference i Norge, men jeg har ikke set noget specifikt. Aktien handler hele tiden højere, så umiddelbart ser det jo positivt nok ud, men klog af skade så tænker man jo hele tiden, at man bør sælge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar